Otse põhisisu juurde

Nädal 8: IT Proff

Selle nädala postituses analüüsin pisut seda, kes on IT professionaal - millised on hetke seisuga vajalikud eeldused, oskused ja omadused profiili näitel, keda oma meeskonda hetkel otsin.

Ma olen töötanud natukene rohkem kui 10.a finantsvaldkonnas. Eelmise aasta alguses sattusin tööle IT valdkonda. Seega aasta tagasi oleks olnud mul seda postitust kirjutada oluliselt keerulisem kui täna. Kuigi ka täna on mul siiski veel väga palju avastada! :)

Mina otsin oma meeskonda täna vanemarendajat, kellest võiks kasvada üsna pea arhitekt, kes vastutab laiema pildi eest. Sellele positsioonile ootame kandideerima kogemusega inimesi, kelle sisseelamine oleks kiire. Meie soov on see, et see inimene võtaks juhtrolli arendajana ja liiguks üsna kiiresti vastutava arhitekti rolli.

Kui vaadata IT alaseid töökuulutusi, siis eeladatakse IT kõrghariduse olemasolu. Meie eeldus sellele positsioonile on pigem eelnev töökogemus, seega oleme seadnud eelduseks vähemalt IT alase hariduse olemasolu. See ei pea ilmtingimata olema kõrgharidus. Ma ise pean haridust oluliseks, kuid see ei saa kindasti olla määrav. Olen oma elus kohanud inimesi, kellel on väga mainekate ülikoolide diplomeid taskud täis, aga reaalne töö tegemise oskus ei kannata kriitikat.

Tihti on töökuulutustes välja toodud nõue tunda kõikvõimalike keeli ja tehnoloogiaid. Mitmel mu kolleegil oli soov minna sama teed, kuid mina tõmbasin sellele kriipsu peale. Mis on meie põhilised keeled? JavaScript ja Java. Miks me nõuame siis kõike muud? Tehnoloogiate osas kirjutasime välja, et oleks tore, kui oleks kogemus erinevate tehnoloogiatega. Samas ei piiranud seda loetelu ühegagi.

Kuna ettevõte, kus ma töötan, tegutseb agiilses maailmas, siis on meie sooviks, et meie uuel kolleegil oleksid teadmised ka sellest maailmast. Kuna tea peaks olema tiimis juhtfiguur ja eeskuju, siis tuleksid need teadmised talle igati kasuks. Samas kui tal on olemas head tehnilised teadmised, ta on hea suhtleja ja temast õhkab meeskonnavaimu, siis ei saa kindlasti takistuseks see, et Scrumis on väike kogemus.

Meie soov oli see töökuulutus hoida pigem kõrgemal tasemel st mitte seda detailidega üle koormata. Soovisime seda, et meid leiaksid erinevate profiilidega inimesed, kelle vahel saaksime valida.

Olen juba mitu-mitu aastat inimeste juhtimisega tegelenud. Eelpool nimetatud tehnilised teadmised on väga olulised. Samas tean ka seda, et kõige olulisem on siiski inimene ise. Tehnilisi teadmisi saab järgi aidata, aga inimese põhiolemust ümber ei muuda. Sellesse konkreetsesse rolli soovin leida inimest, kes on avatud suhtleja, julgeb oma arvamust avaldada, näeb laiemat pilti ja haarab härjal sarvist ja kaasab tiimi ning läheb ise initsiatiividega kaasa. Konkreetsesse rolli ei sobi inimene, kes vajab pidevat juhendamist, ei julge oma arvamust avaldada ja ei näe suurt pilti.

Üldiselt kiputakse IT inimestest rääkima kui kinnistest omaette nokitsejatest. Ma ei tea muidugi, kus nad töötavad, aga mitte meie ettevõttes. Töötame avatud kontoris, töötan ühel korrusel mitmete analüütikute, arhitektide ja arendajatega. Korrusel on pidev melu, arutelud ja vaidlused. Seega ma vist ei ole veel keskmist IT proffi veel kohanud. Ilmselt seepärast oleme ka keskmisest edukamad :).






Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Teema 5: Võrgusuhtluse eripäradest

Viienda nädala teemaks on võrgusuhtlus. Virginia Shea on oma raamatus "Netiquette" muu hulgas kirjeldanud kümmet käsku internetiavarustes toimetamiseks. Lähemaks aruteluks valisin mina välja käsu number 2: Käitu sama malli järgi nagu igapäevaelus (Adhere to the same standards of behavior onlinr that you follow in real life). Mind on juba vaevanud pikemat aega küsimus sellest, et lapsevanemad, peamiselt emad, presenteerivad oma lapsi igast igast asendist kordi ja kordi päeva jooksul. Seda nii facebookis, kui instagrammis, nii story kui fotode kujul. Kas nad teevad seda ka internetiväliselt? Kas nad jagavad sõpradele tuttavatele paberkujul pilte oma paljaste tagumikkude ja pudruste nägudega lastest? Kas neid jagatakse paberkujul iga päeva kümme tükki? Mind häirib selle juures asjaolu, et laps ei saa ise otsustada, kas ta seda tahab. Mis siis kui täiskasvanu eas on see laps avaliku elu tegelene: president või peaminister? Kas on vaja, et temast oleks leitavad fotod igas poo

Nädal 15: Eetika ja IT

Selle nädala blogipostituses analüüsin Kansas State University Infotehnoloogia eetikakoodeksit. Lähteülesandes oli öeldud, et internetis leidub mitmeid erinevaid IT eetikakoodekseid. Leidsin väga palju erinevaid eetikakoodekseid, aga IT spetsiifilisi siiski nii palju ei olnud. Aga midagi leidus siiski :). Kansas State University Infotehnoloogia eetikakoodeks asub siin:  https://www.k-state.edu/its/ethics/ Tegemist on dokumendiga, mis tuleb allkirjastada kõikide IT tuge pakkuvate töötajate poolt. Kohe dokumendi alguses on öeldud, et juhtidel on kohustus see oma töötajatega allkirjastada ning kord aastas seda korrata. Eetikakoodeksi eesmärgiks on tagada eetiline ja vastutustundlik IT ressursside kasutamine. Välja on toodud, et ei tolereerita illegaalset, ebaausat ja vastutustundetut informatsiooni ja võimaluse kasutust IT töötajate poolt. See kõlab väga mõistlikult ja ei too ühtegi üllatust. Eetikakoodeksis on ära toodud üheksa punkti, mida töötaja allkirja andmisega sellele koo

Nädal 9: IT juhid maailmas

Selle nädala postituses võrdlen lühidalt Steve Jobsi ja Bill Gatesi juhtimisstiile. Mõlemad on vaieldamatult "kõvad mehed" omal alal ja juhtinud oma ettevõtteid meelekindlalt olles juhtidena väga erinevad ... Nii palju kui informatsiooni kogusin, siis on üldiselt nad mõlemad pigem autokraatlikud juhid. Samas on neis mõlemas värvi ja ega puhtalt ühte juhtimisstiili rakendavad täna ikkagi väga vähesed juhid. Steve Jobs ja Bill Gates kindlasti klassifitseeruvad mõlemad liidri kirjelduse alla. Lihtsalt Bill Gates on rohkem inimeste inimene, kaasab inimesi ja annab neile rohkem vabu käsi. Samas võtab ta alati aega, et kuulata ideed ära ja siis seada neid üht või teist pidi kahtluse alla. Bill Gates on eriliselt paistnud silma sellega, et ta on delegeerinud olulisi ülesandeid oma meeskonnaliikmetele. Sellega on ta kasvatanud väga tugeva meeskonna, kes ise mõtlevad ja tulevad uute ideedega välja. Üks hea juhi tunnustest on see, et tema eemaloleku ajal toimivad asjad samamoodi eda